Program konferencji pt.
„Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”
Centrum Konferencyjne Uniwersytetu 
Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie ul. Dybowskiego 11
 
Aula Konferencyjna
19 czerwiec 2024 środa
 
   900 – 1000    Rejestracja uczestników 

1000 – 1015   Otwarcie konferencji
1015 - 1200    Sesja plenarna (1)       
Przewodniczą:
Dr hab. Agnieszka Kosewska prof. UWM
Katedra Entomologii, Fitopatologii i Diagnostyki Molekularnej, Wydział Rolnictwa i Leśnictwa, UWM w Olsztynie
Dr wet. Remigiusz Gałęcki
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz Wydział Medycyny Weterynaryjnej, UWM w Olsztynie
                                                                Referaty    

                         
Owady jadalne z perspektywy entomologa” 
Prof. dr hab. inż. Marcin Kadej  

Zakład Biologii, Ewolucji i Ochrony Bezkręgowców, Dziekan Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego
 

Owady jako żywność i pasza w Ameryce Łacińskiej: postępy i perspektywy"
Assoc. prof. Karol Barragán-Fonseca DVM, PhD

Profesor Uczelni Narodowego Uniwersytetu Kolumbii, Dyrektor Ośrodka Badań nad Stawonogami Lądowymi. Katedra Produkcji Zwierzęcej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Zootechniki, Narodowy Uniwersytet Kolumbii.
 
           
1200 – 1230     przerwa kawowa
 
1230 - 1430 Sesja plenarna (2)     
                                              Aula Konferencyjna   
Przewodniczą:
Prof. dr hab. Magdalena Gajęcka  
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz Wydział Medycyny Weterynaryjnej, UWM w Olsztynie
Dr inż. Piotr Bulak
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN w Lublin 
Referaty
                                                      
  „Ento-rewolucja: owady jadalne i przyszłość rozwoju”
Dr wet. Remigiusz Gałęcki
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, UWM w Olsztynie

„Lekcje dotyczące skalowania sektora hodowli owadów na poziomie krajowym, z wykorzystaniem partnerstwa publiczno-prywatnego
Marian Peters BSc, MBA
Dyrektor Generalny, New Generation Nutrition B.V. (NGN), Wageningen, Holandia
 

1430 – 1600 przerwa obiadowa.
    Obiad w Bufecie w Centrum Konferencyjnym ul. Dybowskiego 11
 
1600-1800    Sesja tematyczna (A)     
Wybrane aspekty hodowli i przetwórstwa owadów
Aula Konferencyjna
Przewodniczą: 
Dr hab. inż. Piotr Zapotoczny prof. UWM
Katedra Inżynierii Systemów, Wydział Nauk Technicznych, UWM w Olsztynie
Dr n. wet. Michał Dąbrowski 
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, UWM w Olsztynie                            
                                                            Doniesienia

Strategia produkcji i wykorzystania przetworzonego białka owadziego jako materiału paszowego w żywieniu zwierząt w Polsce
Krzysztof Kwiatek1, Tadeusz Bakuła2, Remigiusz Gałęcki2, Ismena Gałęcka2, Zbigniew Osiński1, Anna Weiner1, Monika Przeniosło-Siwczyńska1, Ewelina Patyra1, Zbigniew Sieradzki1, Magdalena Goldsztejn1, Tomasz Grenda1, Ewelina Kowalczyk1, Aleksandra Grelik1
1Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
2Wydział Medycyny Weterynaryjnej, UWM w Olsztynie
 
Wpływ środowiska na zdrowie owadów w hodowlach
Elżbieta Terech-Majewska1, Stanisław Majewski2
1AQSPIN, Dywity, Tuławki 67
2Gospodarstwo Rolne, 11-001 Dywity, Tuławki 67
 
The influence of cobalt fortification of mealworm larvae on their growth and changes in the composition of the intestinal microbiome.
Piotr Bulak1, Monika Kaczor1, Marina Kirichenko-Babko1, Kinga Proc-Pietrycha1, Anna Pytlak1, Adam Furtak1, Dariusz Wiącek1, Michał Krzyżaniak2, Andrzej Bieganowski1
1Instytut Agrofizyki PAN Lublin
2Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
 
System automatycznego chowu mącznika młynarka - technologia żywienia
Paweł Górzyński, Dawid Biedrzycki
Tenebria sp. z o.o.
 
Innowacyjna technologia przetwarzania larw mącznika młynarka i wprowadzanie na rynek bezpiecznych produktów pochodzenia owadziego
Paweł Górzyński
Tenebria sp. z o.o.


1800-1830 Sesja posterowa - Hol w Centrum Konferencyjnym UWM
 
1930 – Uroczysta kolacja – Spotkanie integracyjne - Hotel Omega w Olsztynie
 
                           
20.06.2024 czwartek
 
                                
Centrum Konferencyjne UWM ul. Dybowskiego 11
                                                           Aula Konferencyjna
1000 – 1200 Sesja plenarna (3)   
 
Przewodniczą:
Prof. dr hab. Daria Murawska,
Katedra Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie
Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek
Zakład Higieny Pasz, Państwowy Instytut Weterynaryjny, Państwowy Instytut Badawczy
w Puławach                                                            
Referaty
Hodowla owadów w świetle przepisów Unii Europejskiej: jakich elementów brakuje?"
 Francis Maugère
Doradca polityczny ds. pasz dla zwierząt - hodowla owadów
Doradca polityczny ds. hodowli owadów w Eurogroup for Animals, ogólnoeuropejskiej organizacji zajmującej się ochroną zwierząt.
 

„Nauczanie i szkolenie lekarzy weterynarii w zakresie owadów użytkowych”
Nils Th. Grabowski DVM, PhD
Kierownik Katedry w Instytucie Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Hanowerze, Hanower, Niemcy
 

1200-1230 przerwa kawowa    

1230-1445    Sesja tematyczna (B)      
 Wybrane aspekty sanitarno-weterynaryjne produkcji białka owadziego
Przewodniczą:
Lek. wet. Marta Koncewicz-Jarząb
Biuro Pasz, Farmacji i Utylizacji. Główny Inspektorat Weterynarii
Dr n. wet. Mirosław Baranowski
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztyni
Aula Konferencyjna
Doniesienia

Wybrane aspekty prawne dotyczące hodowli owadów z przeznaczeniem na cele paszowe.
 Joanna Wacławek-Żułma, Paweł Mackiewicz
Główny Inspektorat Weterynarii
 
Metoda mikroskopowa - przewodnik do wykrywania w paszach składników przetworzonych białek zwierzęcych
Anna Weiner, Krzysztof Kwiatek, Martyna Skowronek, Monika Mazur-Frejowska, Zbigniew Osiński
Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
 
"Jaka piękna żałoba” - Dobrostan w świetle hodowli owadów
Dr Wojciech Zahaczewski     
Współzałożyciel i Dyrektor ds. Sprzedaży w firmie „OVAD” Sp. z o.o.               
 
 Polski rozwój branży owadziej
Dr hab. Tadeusz Bakuła prof. UWM
Polskie Stowarzyszenie Hodowców i Przetwórców Owadów

1445 – 1530 przerwa obiadowa.
 Obiad w Bufecie w Centrum Konferencyjny ul. Dybowskiego 11

1530 – 1630 Sesja projektowa (C)
Opracowanie karmy na bazie białka owadziego dla zwierząt towarzyszących
z dietozależnymi enteropatiami
Aula Konferencyjna
(Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju nr. umowy LIDER/5/0029/L-12/20/NCBR/2021)

Przewodniczą:
Dr hab. Łukasz Zielonka prof. UWM
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, UWM w Olsztynie
Dr hab. Tadeusz Bakuła prof. UWM
Polskie Stowarzyszenie Hodowców i Przetwórców Owadów
                      
Doniesienia
 
SensiBug: integrating edible insects into veterinary nutrition for companion animals
 
Remigiusz Gałęcki
Department of Veterinary Prevention and Feed Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowski Street 13, 10-719 Olsztyn, Poland
 
Effects of Yellow mealworm-based hypoallergenic dog food on intestinal histology: a rat model study
Maria Hanuszewska-Dominiak1, Remigiusz Gałęcki2
1Department of Histology and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowski Street 13, 10-719 Olsztyn, Poland
2Department of Veterinary Prevention and Feed Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowski Street 13, 10-719 Olsztyn, Poland

 
Assessing the impact of Yellow mealworm-based dog food on canine clinical parameters
 Remigiusz Gałęcki
Department of Veterinary Prevention and Feed Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowski Street 13, 10-719 Olsztyn, Poland

Evaluating the effects of an Yellow mealworm - based diet on canine fecal microbiota
Justyna Szulc1, Adriana Nowak1, Remigiusz Gałęcki2
1Department of Environmental Biotechnology, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology
2Department of Veterinary Prevention and Feed Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowski Street 13, 10-719 Olsztyn, Poland

 
1630-1700   Dyskusja
                 Podsumowanie Konferencji
                 Zakończenie Konferencji

    Wystawy firm w Holu Centrum Konferencyjnego UWM
 
Konferencja dofinansowana ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki „II Doskonała Nauka”,
pod nazwą: „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”
UMOWA Nr   KONF/SP/0115/2023/01

Całkowita wartość 197 900, dofinansowanie 141 900 zł