OGŁOSZENIA


 

I.
 
Szczegółowy program konferencji
„Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”
do pobrania poniżej
   



Prelegenci
Dr hab. Marcin Kadej, prof. UWr
Kierownik Zakładu Biologii, Ewolucji i Ochrony Bezkręgowców, Dziekan Wydziału Nauk Biologicznych, Uniwersytetu Wrocławskiego
Naukowiec i nauczyciel akademicki, inżynier marketingu i zarządzania, kierownik Zakładu Biologii, Ewolucji i Ochrony Bezkręgowców Uniwersytetu Wrocławskiego. Dziekan Wydziału Nauk Biologicznych, przewodniczący rady dyscypliny naukowej nauki biologiczne, kierownik Pracowni Biologii i Entomologii Sądowej UWr. W Pracowni Biologii Konserwatorskiej i Ochrony Bezkręgowców UWr zajmuje się biologią konserwatorską, ochroną bioróżnorodności oraz wyceną i oceną zasobów przyrodniczych. Współpracuje z Instytutem Ochrony Przyrody PAN w Krakowie. Jest członkiem wielu organizacji: Regionalnej Rady Ochrony Przyrody we Wrocławiu, Rady Naukowej Parku Narodowego Gór Stołowych, Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Środkowopomorskie”, „Lasy Doliny Baryczy”. Jest ekspertem Polskiego Komitetu Krajowego IUCN. Należy do European Association for Forensic Entomology oraz Polskiego Towarzystwa Entomologicznego. Prowadzi i koordynuje badania związane z taksonomią i systematyką oraz biologią i ekologią chrząszczy skórników (Insecta: Coleoptera: Dermestidae) na obszarze całego świata.
Prof. Karol Barragan-Fonseca
Profesor Uczelni,Narodowy Uniwersytet Kolumbii, Dyrektor Ośrodka Badań nad Stawonogami Lądowymi, Katedra Produkcji Zwierzęcej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Zootechniki, Narodowy Uniwersytet Kolumbii
Jest doświadczonym lekarzem weterynarii, specjalizuje się w ochronie dzikiej przyrody i zrównoważonych systemach produkcji; posiada tytuł magistra biologii i stopień doktora entomologii otrzymany na Uniwersytecie Wageningen w Holandii. Jest założycielką Centrum Badań nad Stawonogami Lądowymi (CINAT) na Narodowym Uniwersytecie Kolumbii (UNAL). Jako profesor uczelni, koordynuje inicjatywę&nbsp;<em>Insects for Peace</em>&nbsp;(„<em>Owady dla Pokoju</em>”), mającą na celu stymulowanie transformacji społecznej i zrównoważonego rozwoju w systemach rolno-spożywczych poprzez wykorzystanie owadów. Ponadto, pełni funkcję koordynatora Sieci Produkcji Owadów w Latynoamerykańskim Stowarzyszeniu Produkcji Zwierzęcej (ALPA), wnosząc znaczący wkład w inicjatywy związane z owadami, podejmowane w regionie
Dr wet. Remigiusz Gałęcki
Adiunkt w Katedrze Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Jego główne zainteresowania badawcze skupiają się wokół entomologii weterynaryjnej, ze szczególnym uwzględnieniem owadów jadalnych, szkodników i pasożytów zewnętrznych. Jego obecne badania skupiają się na możliwościach wykorzystania owadów jadalnych w sektorze rolno-spożywczym, ze szczególnym uwzględnieniem mącznika młynarka oraz ocenie wpływu tego owada na stan zdrowia zwierząt. Celem naukowym przyjętych Dr. Gałęckiego jest wdrożenie owadów jadalnych do szeroko pojętej medycynie weterynaryjnej. Odbył staże naukowe w One Health Center, Berry College, USA (2018) oraz National Research Center for Protozoan Diseases, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine, Japonia (2019, 2023). Brał udział w czterech projektach badawczo-rozwojowych, w tym w projekcie „Gospostrateg”, którego celem było opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadziego w żywieniu zwierząt oraz projekcie „UpWaste”, skupiającym się na zrównoważonej konwersji pozostałości rolniczych. Kieruje projektem „Opracowanie karmy na bazie białka owadziego dla zwierząt towarzyszących z dietozależnymi enteropatiami”, finansowanym w ramach programu „LIDER XII” przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Obecnie jego innowacyjne rozwiązania są testowane na szczurach i psach przy użyciu badań klinicznych, gastroenterologicznych, histologicznych, immunologicznych i mikrobiologicznych.
Marian Peters, BSc, MBA
New Generation Nutrition B.V. NGN
Studiowała nauki stosowane w Wageningen. W 2012 r. uzyskała tytuł MBA w zakresie tworzenia modeli biznesu w dziedzinie żywności i zdrowia. Ma 15-letnie doświadczenie w inicjowaniu i realizacji (komercyjnych) projektów zatrudnienia (Randstad); zainicjowała innowacyjne projekty (w tym projekty UE) i była odpowiedzialna za opracowywanie projektów dotyczących polityki, pracy, innowacji gospodarczych i rolniczych. Od 2004 r. Marian jest przedsiębiorczynią i współzałożycielką Venik (Holenderskie Stowarzyszenie Producentów Owadów) oraz Międzynarodowego Centrum Owadów (Cooperative, 2013) - sieci współpracy i tworzenia modeli biznesu w łańcuchu dostaw owadów. Jej praca poświęcona jest promowaniu i wprowadzaniu na rynek owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz opracowywaniu nowych i bezpiecznych produktów
Dr hab. Tadeusz Bakuła, prof. UWM
Prezes Polskiego Stowarzyszenia Hodowców i Przetwórców Owadów, Emerytowany nauczyciel akademicki w Katedrze Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Specjalista z zakresu „Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz”. oraz „Dezynfekcji Dezynsekcji i Deratyzacji”. Przez wiele lat prowadził działalność w zakresie „kontroli szkodników”. Brał udział w wielu konferencjach i warsztatach dotyczących hodowli owadów na cele paszowe i żywieniowe, między innymi w Międzynarodowej Konferencji „Insects to Feed the World” (Wageningen, Holandia 2014, Wuhan, Chiny 2018, Quebec, Kanada 2022), NSECTA (2016, 2017, 2022, 2023). W konsorcjum z MRiRW, PIWet w Puławach i z pracownikami UWM zrealizował projekt GOSPOSTRATEG pt.: „Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt, umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP.
Francis Maugère
Doradca polityczny ds. hodowli owadów w Eurogroup for Animals
Doradca polityczny ds. hodowli owadów w Eurogroup for Animals, ogólnoeuropejskiej organizacji zajmującej się ochroną zwierząt Eurogroup for Animals i jej organizacje członkowskie są bardzo zainteresowane hodowlą zwierząt i zrównoważoną transformacją żywności; zwracają uwagę na rozwój sektora hodowli owadów i zaczęły brać go pod uwagę w swoich działaniach rzeczniczych i przedstawicielskich w UE. Pan Maugère, jako przedstawiciel organizacji działającej w „ekosystemie” brukselskim od ponad 40 lat i będącej liderem w zakresie polityki dobrostanu zwierząt, jest tutaj aby przedstawić swój punkt widzenia na wyzwania stojące przed tym sektorem oraz sposób jego regulacji na poziomie UE
Dr wet. Nils Th. Grabowski
Kierownik Katedry w Instytucie Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Hanowerze, Hanower, Niemcy
Studiował weterynarię i produkcję zwierzęcą na Narodowym Autonomicznym Uniwersytecie Meksyku (UNAM) w Cuautitlán w Meksyku w latach 1988-1993. Pracował jako praktyk w kilku niemieckich dużych i małych klinikach zwierzęcych. Zrobił doktorat z higieny mleka na Uniwersytecie Medycyny Weterynaryjnej w Hanowerze (TiHo) w 2000 roku. Pracując tam został kierownikiem zakładu, specjalizuje się w higienie mleka i nauczaniu akademickim. Z owadami produkcyjnymi pracuje od 2006 r. W 2019 r. został szefem nowo utworzonego działu higieny i technologii owadów produkcyjnych Instytutu Jakości Żywności i Bezpieczeństwa Żywności (LMQS) TiHo. Pełnił funkcję eksperta ds. audytu w zakresie owadów jadalnych dla EFSA i niemieckich organów zdrowia publicznego.
Dr Wojciech Zahaczewski
Założyciel OVAD sp. z o.o.
Jest założycielem jednej z pierwszych firm owadzich w Polsce - OVAD sp. z o.o., zajmującej się hodowlą oraz przetwarzaniem mącznika młynarka na cele żywieniowe rynku pet food. Wcześniej wykładowca akademicki - obronił tytuł doktora nauk humanistycznych na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie zajmował się literaturoznawstwem, kulturoznawstwem oraz filozofią. Publicysta i tłumacz. W kręgu jego zainteresowań znajdują się antropologia, natura i środowisko oraz śledzenie relacji, jaką nawiązuje z nimi człowiek w zależności od imaginarium kulturowego. Przez lata działający zawodowo jako specjalista od marketingu i rozwoju biznesu. Swoje kompetencje ulokował w branży owadziej, widząc w niej szansę na ograniczenie degradacji środowiska naturalnego przy pozyskiwaniu żywności.

  
 


Patronat Honorowy



 

 

Partnerzy

  


 

Patroni medialni


 
Opieka medialna